Безпрецедентно: Новите общинари се заклеха в Бургас, но съдът ще брои бюлетините отново

И в Созопол ще има ревизия на протоколите

14.11.2023 | 13:48 Редактор: Елеонора Танева

В Бургас и Созопол изборни бюлетини ще се броят отново. Това постанови Административният съд в града. Причината - и в двете морски общини се обжалва избора на общински съветници. 

Няколко часа след като общинските съветници в Бургас и кметът положиха клетва, Административният съд реши да бъдат преброени наново 60 000 бюлетини за избор на представители в местния парламент заради жалба на лидера на партия "Средна европейска класа" Константин Бачийски. Политическата формация има едва трима общински съветници в местния парламент. 

"Очакваме да бъде конкретизирано какво точно ще се брои, тъй като до момента имаме само искане от СЕК да се търсят техни действителни гласове, които са попаднали в недействителни. От нас ще има искане в такъв случай да се разгледат и гласовете на другите партии, което означава, че ще се преразгледа напълно целият избор", уточни председателят на СИК Бургас Фани Семерджиева.

От Общинската избирателна комисия определиха случая като безпрецедентен. Поръчката ще се възложи на три вещи лица.

"Този начин на повторно преброяване на бюлетините, без конкретно нарушение, за което ние да сме били сигнализирани или да е отразено в протокола, е нечувано. Това означава Секционните избирателни комисии да си взимат чувалите с бюлетини и да си ги носят съдът да ги брои", добави Семерджиева.

Повторно броене на бюлетините ще има и в Созопол. Изборът на общински съветници е атакуван в съда от ГЕРБ и "Има такъв народ". 

"Ще настояваме за преглед на повече секции. Лично аз ще поддържам мнение да се отворят всички. Принципно се допускат традиционни грешки да се отчитат бюлетини за действителни в полза на един кандидат, а те са недействителни и обратно. Точно по тази причина се налага и съдебният контрол", аргументира се адвокат Богдан Богданов.

В Созопол 5 мандата спечелиха ГЕРБ, а 3 – ИТН. Мнозинство в местния парламент имат общинските съветници от БСП. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.