Зам.-генералният секретар на НАТО: България е изключително ценен съюзник в Алианса

"Ценим приноса ви към мисията в Ирак", заяви Мирча Джоана

10.11.2023 | 17:30 Редактор: Толя Стоянова
Зам.-генералният секретар на НАТО: България е изключително ценен съюзник в Алианса

"На учебен полигон "Ново село" военнослужещи от осем държави-съюзници работят и се готвят заедно и са готови да възпрат всеки потенциален агресор и да отбраняват нашата страна, да допринасят за нашата сигурност и за сигурността на Източния флаг на НАТО тогава, когато се наложи", каза министърът на отбраната Тодор Тагарев на учебен полигон "Ново село", където наблюдава, заедно с министър-председателя акад. Николай Денков, заместник-генералния секретар на НАТО Мирча Джоана и постоянните представители на страните-членки на НАТО, демонстрация на способности на военнослужещите от многонационалната бойна група на НАТО в България.

"България беше една от първите страни в края на 2021 г., която подчерта, че Югоизточният фланг на НАТО трябва да се засили. Тогава това искане изглеждаше може би неочаквано или предварително, но се оказа навреме и на място. Това, което виждаме днес, е резултат от усилията на българската държава, нейните съседи от НАТО и командването на Алианса да подсили Югоизточния фланг, защото геополитическата ситуация много бързо се промени", отбеляза министър-председателят акад. Николай Денков след демонстрациите на способности на военнослужещите от многонационалната бойна група в рамките на учението "Iron Strike – 23".

"България е изключително ценен съюзник в НАТО. Вашата държава играе критично важна роля по отношение на сигурността в Черноморския регион, както и в региона на Западните Балкани и отвъд тях. Днес, както видяхме, вие сте едни много успешни домакини на една от бойните групи на НАТО, които са разположени от Балтийско до Черно море и помагат за възпирането и въздържането на агресията на Източния фланг на Алианса. Вашите войски играят много важна роля в състава на КФОР в мироопазващата мисия в Косово", заяви заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана.

"Ценим приноса ви към мисията на НАТО в Ирак. Приветствам ангажимента на България да задели минимум 2% от БВП за разходи за отбрана през идните години. Това ще се изразява в повече бойни самолети, патрулни кораби, бойни машини за пехотата, което ще повиши сигурността на България и ще направи НАТО по-силен", каза той.

"Русия продължава да води своята агресивна война срещу Украйна. Виждаме нарастване на нападенията в Черно море последния месец, включително и срещу цивилни кораби. Опасните ескалиращи действия на Русия са сериозна заплаха за сигурността в Черноморския регион, така че НАТО и съюзниците засилиха своите усилия за разузнаване в Черно море, включително с морска патрулна авиация, самолети "Ауакс" и дронове",  посочи Мирча Джоана.

Той отбеляза, че сътрудничеството на България, Румъния и Турция за противодействие на плаващите мини в Черно море е един много важен принос към по-широките усилия да се върне сигурността в Черно море.

Министър Тодор Тагарев отбеляза, че за първи път от почти 20 години членство на България в НАТО Северноатлантическият съвет в състав посланици е на посещение в нашата страна.

"Всички посланици на 31 страни-членки и Швеция имаха възможност да видят каква е степента на готовност, да поговорят с военнослужещите и да помислят какво и как може да бъде направено, за да гарантираме още по-добре общата ни сигурност", подчерта той.

Снимка: Пресцентър на Министерството на отбраната