2023 г. - най-горещата в историята. Експерти: В апогея сме на топъл период

Месец юли е счупил всички рекорди

09.11.2023 | 19:13 Редактор: Искра Ангелова

2023 година ще бъде най-горещата в историята. Станахме свидетели на екстремно време със смъртоносни горещини, пожари, бури и наводнения. Октомври е бил петият подред месец с рекордно високи температури. Месец юли пък е счупил всички рекорди.

Градусите на Земята не спират да се покачват, категорична е статистиката. Средните температури на въздуха през октомври са били с 0,4 градуси по-високи от предишния връх, измерен през 2019 година. Човешките дейности и климатичният феномен "Ел Ниньо" са сред причините.

Според метеоролога Петър Янков се намираме в епогея на топъл период, започнал много по-назад във времето.

"Тези малки цикли на захлаждане и затопляне, продължават между 200 и 300 години. Така че ние сега се намираме в епогея на затопляне, след което следва постепенно захлаждане. Но някъде след около 100-150 години", поясни той.

Безспорен факт е обаче, че ставаме свидетели на екстремни събития, свързани с климата.

Специалистите, геофизиците констатират, че в този период е имало силна геомагнитна буря, но не чак толкова силна, която да предизвика такова сияние, което да се види от нашите географски ширини. Възможно е да има съчетание на активната геофизика и метеорология, която се осъществява с този експеримент HAARP", допълни той.

Може ли крайбрежните райони да останат под водата, ако глобалната температура продължи да се покачва?

"В момента е констатирана температура, която е с около 0,6-0,7 повишение на глобалната температура. Излизат такива хипотези, но реално е 0,7", поясни синоптикът.

Затопляне на водата има и в Черно море - това става причина за все по-празни рибарски мрежи.

"В Черно море за последните години наблюдаваме с 1 градус повишение на морската вода, а Черно море е затворено. Това оказва влияние върху цялата екосистема в него", категорична е д-р Радослава Бекова от Института по океанология в БАН.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС