Радев: Във войните днес все по-широко се използват нискобюджетни технологии

Повишаването на отбранителните ни способности е от ключово значение за националната сигурност, каза президентът

06.11.2023 | 18:15 Редактор: Вяра Димова
Радев: Във войните днес все по-широко се използват нискобюджетни технологии

Повишаването на отбранителните способности на българската армия е от ключово значение за националната сигурност и основна задача на държавната политика и това изисква по-добра координация и съвместни усилия от институциите, организациите в областта на отбраната, българската наука и бизнеса. Това зави държавният глава и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, който откри кръгла маса на тема "Прилагане на достъпни технологии и продукти с голям асиметричен ефект в съвременните конфликти".

Форумът, организиран от президентската институция, събра представители на Министерството на отбраната, на учебни заведения, които подготвят кадри в областта на националната сигурност, както и на български компании в сферата на отбранителната промишленост.

Радев посочи, че необходимостта от задълбочен анализ и дискусия за възможностите за повишаване на отбранителните способности на българските Въоръжени сили нараства изключително много в условията на висока динамика на геополитическите процеси, на растящи заплахи и дълбоки промени в средата за сигурност.

По думите му в съвременните въоръжени конфликти се откроява ясна тенденция на все по-широкото използване на достъпни, нискобюджетни, дори комерсиални технологии, които водят до голямо асиметрично предимство, информационно превъзходство, както и до нови способи за бойни действия, поразяване на критична инфраструктура, бойна техника и жива сила. 

"Използването на нискобюджетни иновативни технологии дава голяма възможност за преодоляване на технологичната изостаналост и за повишаване на отбранителните способности на българските въоръжени сили чрез инвестирането на много по-малко средства, отколкото са планираните и изразходваните за големите проекти за модернизация. Големите и скъпоструващи проекти са задължителни за осигуряването на съвременни отбранителни способности, но са недостатъчни, поради изключително бързото и динамично развитие и въвеждането на нови способи и средства за водене на въоръжена борба", подчерта Радев.

Държавният глава призова също така за задълбочен анализ на възможностите на българската наука и отбранителна промишленост да отговори на съвременните тенденции и да осигури такива ключови способности за българската армия.

"България може да използва наличния си опит в проектирането и разработката на системи от критична важност, каквито са системите за радиоелектронна борба и антидрон системите", заяви президентът.

Снимка: Прессекретариат на президента