Местните избори са важни, но ключово е да избереш къде да живееш: Предимствата и недостатъците на селото и града

Хората в малките населени места са по-сплотени и имат общи интереси, споделят Дидо и Кали

05.11.2023 | 13:00 Редактор: Вяра Димова

На втори тур избираме новите си кметове. Един от важните изборите в живота е да избереш къде да живееш и работиш. Това е избор не за 4 години, а понякога за цял живот. Симеон Симеонов е млад и амбициозен брокер на недвижими имоти. Живее и работи в София. Помогнал е на редица семейства да намерят своя мечтан дом. Избрал е динамичното ежедневие и комфорта на големия град.

"Избрах по-големия град, защото има повече възможности. Работя като брокер на недвижими имоти и тук има по-голям бизнес, повече срещи с потенциални клиенти, повече реализирани сделки. Тук мога аз да се развивам повече", сподели той.

И ако Симеон всеки ден кара по софийските улици и попада в километрични задръствания, то именно пътят отвежда едно семейство на село. Дидо и Кали - младо семейство, направило избор да се премести от големия град на село, след като през пандемията прекарва голяма част от ежедневието си в малка къщичка в гората. Тази промяна ги е вдъхновила и те вече живеят за постоянно на село.

"Избрахме живота на село преди повече от 5 години, когато купихме вилата с идея събота и неделя да прекарваме тук в почивка, но през 2020 година нещата претърпяха промяна и след сватбата решихме, че ще заживеем тук", разказа семейството.

Въпреки чистия въздух, красивата природа и спокойствието на малкото населено място, за Симеон удобствата на големия град са повече.

"В големия град има повече места за забавления, отколкото в по-малкия град. Тук имаме избор къде да прекарваме време", смята Симеон.

"Предимствата на малкото населено място са, че тук хората са малко по-сплотени и имат общи интереси. От определен месец от годината всички ги интересува дали са станали доматите. След това, ако започне да вали сняг, дали ще изчистим пътищата", казаха още Дидо и Кали.

Двамата произвеждат храната си сами - имат зеленчукова градина и пчелни кошери, за които се грижат с любов всеки ден. За тях в домашното производство е истината и предпочитат именно него пред купешката храна.

Колкото и различия да има между Симеон и Дидо и Кали, има едно нещо, което ги обединява – социалните мрежи. Младото семейство има канал в YouTube, в който показва ежедневието си на хиляди хора и им споделя различни моменти от техния живот, а Симеон използва своите профили, за да представя на аудиторията си имоти и успешни сделки.

"Когато решихме, че ще живеем на село, ние много добре знаехме с какво ще се сблъскаме, защото като деца и двамата сме имали села, ходили сме, помагали сме на баби, дядовци", уточниха Дидо и Кали.

Въпреки големите различия в животите на тези млади хора, те са истински щастливи и удовлетворени от направения избор.

Вижте повече в репортажа на стажант-репортера ни Йоана Великова.