"За 30 минути изгоря всичко" - пожарът в Говедарци тръгнал от барбекю

И двете семейства не са застраховали домовете си

03.11.2023 | 19:52 Редактор: Толя Стоянова

Купчини от тухли, изгоряла покъщнина и овъглени мечти - така изглеждат къщите на Светослава и Светлана след пожара, който изпепели домовете им. Светослава е майка на три малки деца, цялото семейство сега живее при приятели.

"Аз бях в една от спалните, когато малкото ми дете на 3 г. спеше и видях пламъци от барбекюто, изтичах да дам маркуч, върнах се да си взема детето да го спася, качих го в една от колите и след това не си спомням нищо", сподели Светослава.

Сега домът е неузнаваем. Пожарът лумва вследствие на късо съединение от запалена лампа в постройката с барбекю в двора. Пламъците обхващат съседните стопански постройки и лятна кухня. Вятърът разнася огъня и бързо обхваща покрива на къщата. Около половин час отнема на пожарните автомобили да пристигнат на място. Огънят вече е обхванал и съседната къща на Светлана.

"Видяхме, че има дим в селото, пожар, всички хора в селото се притекохме на помощ, човешко е. Всичко е унищожено до неузнаваемост, за 30 минути изгоря всичко. Нямаше как да се спаси", коментира доброволецът Георги Шуманов.

И двете семейства не са застраховали домовете си, но пожарът им дава урок. Макар преживения ужас Светлана и Светослава имат надежда отново да имат дом и виждат в очите на доброволците, че все още има човещина.

"Имаме надежда Коледа да посрещнем с децата в нов дом и всичко да се нареди", каза Светослава.

Ето и сметките на семействата:

Едното семейство - Светослава Бисерова Пейчева - BG71UNCR70001598109488

Другото семейство - Стефан Георгиев Пейчов - BG17UNCR70001598109490

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.