Опасно време! Силен вятър, бързо застудява, трупа снежна покривка

Градусите са от 7 до 25

03.11.2023 | 07:16 Редактор: Елеонора Танева

Жълт код за силен вятър е обявен за 15 области на страната. Той е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Софийска област, Кюстендил, Благоевград, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен и Добрич. Очаква се поривите да достигнат над 80 км/ч.

Денят започна с минимални температури в страната от 7 до 13 градуса, по високите западни полета на места до 6. Сутринта западният вятър ще подгони облаците над източните райони към Черно море. Преди обед за кратко ще има слънце и бързо от запад ще се заоблачава. През нощта ще превалява в северозападните райони, с което ще започва преминаването на хладна облачна вълна над страната. Вятърът ще бъде слаб преди обед от северозапад, следобед ще се ориентира от юг- югоизток със скорост до 30 км/ч, с тенденция за усилване късно следобед и през нощта. Максималните температури ще са от 16 до 25 градуса, по Черноморието до 22-25 градуса, прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова.

Над планините ще има значителна облачност. Билата и върховете временно ще се закриват, без валежи. Главно в Рила и Пирин над 2200 м височина ще вали дъжд и сняг. Вятърът по високите части, над 2200 м височина, ще бъде умерен от запад със скорост до 30 км/ч. Максимални температури над 2500 м височина - около 0 градуса, а на 1500 м височина до 8. 

Очакваме силни пориви на вятъра, валежи от дъжд и силни гръмотевици, а по-високите части ще има превалявания от сняг. Значителна снежна покривка се очаква да се натрупа, но прогнозата е бързо да се стопи през следващите дни. В Рило-Родопския масив скоростта на вятъра може да надминава 100-110 км/ч.

В събота се очакват нови валежи и захлаждане. В планините над 1800 м височина ще има валежи от мокър сняг. В неделя ще бъде ветровито с разкъсана облачност, без валежи. В понеделник от запад се задават нови дъждове. 

Снимка: pixabay