Който може избира - дали да го пече слънце на 30° или да го вали сняг у нас

Вторник е един от последните по-топли дни, задава се захлаждане

31.10.2023 | 07:19 Редактор: Елеонора Танева

Денят започна с минимални температури от 8 до 17 градуса, по високите западни полета на места до 7. Сутринта ще бъде слънчево с намалена видимост по поречията в северозападните райони и Марица. Бързо от запад на изток ще се заоблачава. Над страната късно следобед и през нощта ще премине облачна вълна. Ще превали дъжд в крайните северозападни райони. Вятърът ще бъде слаб от югозапад със скорост до 30 км/ч, с тенденция за усилване късно следобед и през нощта. 

Максималните температури ще са от 23 до 27 градуса, на север от планините, във Велико Търново и Русе до 29-30 градуса, прогнозира синоптикът на Bulgaria ON AIR Александрина Янкова. 

Над планините ще има разкъсана облачност. Билата и върховете ще се закрият в облаци през нощта срещу сряда. Главно в Стара планина над 2000 м височина ще вали дъжд и сняг. Вятърът по високите части, над 2200 м височина, ще бъде умерен от запад със скорост до 40 км/ч. Максимални температури над 2500 м височина ще са около 6 градуса, а на 1500 м височина до 14. 

През седмицата очакваме динамично време. В сряда през нощта с усилване на вятъра ще премине хладна вълна с валежи главно в южните райони. В четвъртък ще премине циклон с център над Гърция и ще донесе дъждове, количества до 15- 20 литра на квадратен метър. В планините над 2000 м ще превали дъжд и мокър сняг. В петък ще има повече слънце, но ще бъде и ветровито. В събота се очакват нови валежи и захлаждане. 

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)