"Търси се" - зам.-председател от "Възраждане" си тръгнал преди разпределяне на бюлетините

Протоколите с грешки са немалко

30.10.2023 | 19:03 Редактор: Искра Ангелова

Извън сухата фактология на вота и зад скандалите, които го предшестваха, остават денонощните усилия на десетки членове на секционни избирателни комисии.

15 часа - толкова време отне на 1640 секционни избирателни комисии в София да предадат изборните книжа.

"За да попълним протоколите, ни отне около 4 часа, което е безумно. Но при положение, че сме 21-и век, а ние си играем с молива и химикалката, и броим, използваме автоматиката само да пуска бележки - не е почтено към всички хора, които се занимават с избори", коментира една от жените.

Последни си тръгнаха членовете на избирателна секция в "Младост". Дълго време издирвали заместник-председателя си.

"Един от Комисията от "Възраждане" го нямаше почти половината от времето - изчезна, когато трябваше да разпределяме бюлетините. Чакахме го да дойде, за да се разпише на протоколите, той не дойде. Звъняхме му - не отговаря", коментира една от последните, останали в "Младост", Захарина Григорова.

В крайна сметка станало ясно, че господинът си тръгнал преждевременно. Но защо - така и никой не разбрал. Без изненада е обаче фактът, че и този път протоколите с грешки са немалко.

"Имаше няколко по-сериозни - бяха сборували резултата от всички видове избори и го бяха вписали в един протокол. Имаше и такива, в които тотално не беше ясен какъв е резултатът. Така че се наложи повторно преброяване на 3 СИК", сподели председателят на ОИК - София - Полина Витанова.

А колко ще са сгрешените протоколи в Пловдив - тепърва ще разберем. Вероятно и техният брой ще е значителен, защото битката с хартията опъна нервите и на изборните комисии.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR