Инвестиционното злато - защитата срещу сериозен финансов катаклизъм

"Моментната инфлация в България е около 7%", каза Макс Баклаян

30.10.2023 | 21:10 Редактор: Искра Ангелова

Общата несигурност във финансовите пазари повлия и на политиката на централните банки. Отново засили фокуса към инвестициите в злато.

"Инвестиционното злато е единственият финансов актив извън финансовата система. Това го прави изключително специфичен актив. Той е единственият безрисков съхранител на стойност, който имаме ние. Въобще не е случайно, че централните банки, начело с държавите от БРИКС, са основен купувач на инвестиционно злато", каза изпълнителният директор на Tavex Макс Баклаян в ексклузивния мултиплатформен проект "Ин%лацията – уравнения и решения".

Той подчерта, че модерните финансови пазари са толкова глобални, че това, което се случва през Океана, ще се случи и е в Европа.

"Кризата няма да подмине България. Това е абсолютно сигурно. Инфлацията е един монетарен феномен, който се базира на печатане на пари и без обезпечение. Федералният резерв е създаден 1913 година и до 2000-а година техният дефицит е бил 5 трилиона долара. От 2000 до 2010 година техният дефицит е набъбнал с още 5 трилиона. От 2010 до 2019 година този дефицит набъбва до 20 трилиона долара. Само от 2019 до 2022 година този дефицит отново набъбва с още 10 трилиона долара - сами виждаме, че това, което се е случило за 90 години, започва да се случва много по-бързо", допълни Баклаян в ефира на Bulgaria ON AIR.

От думите му стана ясно, че моментната инфлация в България е около 7%.

"Това е няколко пъти по-високо от желаната инфлация. Това означава, че няколко пъти по-бързо ние губим покупателната си способност - цената на нашите пари. Покупателната способност е много по-важна от финансовото ни богатство. Няма никакво значение дали сте милионер, ако не може да си купите баничка за милион", коментира още изпълнителният директор на Tavex.

Баклаян е категоричен, че инвестиционното злато е защита срещу много по-сериозен финансов катаклизъм.

Гледайте целия разговор във видеото.