Запрянов: Приоритетна задача е осигуряването на брегови комплекси за Военноморските сили

Участниците в учението на Военноморските сили "Бриз -2023" показаха отлична подготовка

20.10.2023 | 16:55 Редактор: Толя Стоянова
Запрянов: Приоритетна задача е осигуряването на брегови комплекси за Военноморските сили

Наблюдавахме действията на Морската тактическа група за специални операции, която се справи перфектно. Учението е много по-комплексно и показва, че Военноморските ни сили изпълняват задълженията си да осигуряват морската сигурност на държавата, свободата на корабоплаването, както и да изпълняват задачи по мисията за подпомагане на населението - издирване и спасяване, във взаимодействие с граждански ведомства и организации. Това каза заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов на заключителния етап на националното учение с международно участие "Бриз – 2023"

Заедно със заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов и командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов той наблюдава в района на Морската вертолетна авиобаза "Чайка" действията на военнослужещите от Морската тактическа група за специални операции.

Националното военноморско учение "Бриз – 2023" с международно участие се провежда от 13 до 22 октомври. Днес военнослужещите от  Морската тактическа група за специални операции демонстрираха уменията си при овладяване на малък плавателен съд за охрана на базов район, обезвреждане на терористична клетка, унищожаване на брегови команден пункт и извеждане на сили от крайбрежен район по въздух и вода. В демонстрацията участваха вертолети и катери на ВМС. 

"Приоритетна задача сега е осигуряването на брегови комплекси за Военноморските сили за изграждането на комплексните им способности заедно с кораби, вертолетна авиация, специални сили", посочи Запрянов.

Командирът на ВМС контраадмирал Михайлов отбеляза, че въпреки сложната обстановка и допълнително възникналите задължения на ВМС в програмата за подготовка през следващата година са планирани много учения. 

По думите му, независимо от заплахите за сигурността в Черно море, корабите провеждат своята подготовка и всяко едно плаване е плаване за противоминно наблюдение, търсене на разливи, на замърсявания.

Снимка: Министерство на отбраната