С любов към богослужението - в Семинарията почетоха Йоан Рилски Чудотворец

В литургията съслужиха и митрополитите на Св. Синод

19.10.2023 | 19:08 Редактор: Искра Ангелова

Днес Българската православна църква почита паметта на духовния покровител на българския народ Йоан Рилски Чудотворец. Той се смята за небесен закрилник на българите, покровител на будителите и лекарите. Светецът е патрон и на Софийската духовна семинария, която днес отбелязва 120 години от създаването си.

Николай Георгиев избира да учи в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" след напътствия от баща му, който е свещеник в Русе.

"Тук се учим и на християнските добродетели, най-вече любовта, дълготърпението, на вярата в Бог", каза той.

Най-ценни за него са житейските уроци.

"Аз съм изключително благодарен за това, което съм, именно на моите преподаватели, на Семинарията и на първо място на Бога. Семинарията изгражда много достойни хора, истински българи и православни християни", категоричен е ученикът в Софийската духовна семинария.

В празничното богослужение по случай юбилея на Семинарията участваха и бивши нейни възпитаници.

"Един особен празник за мен, защото си спомням първия храмов празник, който съпреживях тук през 1993 година. 30 години са минали оттогава. На гости дойдоха тук моят дядо и моята баба, за да участват в службата. Всички спомени, които нахлуват в съзнанието ми, са само радост и умиление за това, което съм преживял. Тук получих основата на своята духовна култура, на своето образование и на това да бъда завършен човек, когато приех духовен сан", коментира свещеник Илиян Илиев.

В литургията съслужиха и митрополитите на Св. Синод.

"Да са живи и здрави, все така всеотдайни православни християни и бъдещи духовници на Българската православна църква", заяви говорителят на Св. Синод на на БПЦ-БП - Старозагорският митрополит Киприан.

Над 80 са възпитаниците на Семинарията към момента. Учебният им ден започва и завършва с богослужение.

Вижте повече в репортажа на Благовест Илиев.