Изборна миграция: Жителите на 343 села са се увеличили двойно преди вота

Министър Цеков: Определям го като демографска аномалия

18.10.2023 | 18:37 Редактор: Вяра Димова

За любопитни данни в навечерието на изборите сочи първият по рода си доклад на Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване". Официално населението в страната се топи, но точно преди местния вот жителите на 343 села са се увеличили двойно. В карнобатското село Сигмен преди година хората с право на глас са били 245, а днес вече са със 147 повече.

Подобна е ситуацията и в димитровградското село Бодрово, където новите жители са се увеличили със 112, или общо с 40%. В района на Видин, и по-точно село Подгоре, ситуацията е подобна - нови 73-ма са решили, че ще се заселят там. Врачанското село Чирен също е доста привлекателно. Там новорегистрираните жители са 319. 

Село Сигмен се намира на 7 км от Карнобат. Само за няколко месеца новорегистрираните са се увеличили. Кандидатите за кмет на село Сигмен са четирима. Потърсихме са коментар кметския наместник, който е в отпуск, тъй като отново ще се бори за поста.

"99% тези хора имат къщи. Село Сигмен е вилна зона на Карнобат. Досега не бяха регистрирани, регистрираха се заради вота. Не виждам нещо кой знае какво да си кмет на едно малко село, но има кандидати", коментира кметският наместник Атанас Бяндов.

Селото започва да "расте" необичайно в началото на лятото, когато са и първите сигнали за нередности. Тогава общината в Карнобат и полицията правят първите проверки.   

"Математиците достигнаха до 120% увеличение на местното население. По последни данни са дерегистрирани 26 човека, които не са отговаряли на критерии, но останалите 56, които са били обект на проверката, са показали или нотариален акт за съществуващи къщи, или нотариален акт за парцели, които предстоят да бъдат застроени", заяви говорителят на МВР Бургас Цветелина Рандева.

Същата е ситуацията в още 343 населени места у нас, показват данните от доклада на ГРАО.  

"Определям го като демографска аномалия. Едва ли може да допуснем, че има съществено изменение в условията на живот в едно населено място, което да предизвика в рамките на една година прилив на население, по-голям от съществуващото преди една година. Тук става въпрос обикновено за села, където се избират кметове на кметства и се гласува за общински съветници", смята министърът на регионалното развитие Андрей Цеков.

На тези избори свой кмет ще избират жителите на населени места с над 100 жители. Досега в малките села кметските наместници се назначава служебно от кмета на съответната община. Тази промяна дава право и на тези села да изберат сами своя кмет. Това ще направят и карнобатското село Сигмен. 

Вижте повече в репортажа на Стилияна Георгиева.