Заради мигрантите засилват охраната на границата ни с още 50 военни

Министър Тагарев: Ако се наложи, ще изпратим и още военнослужещи

17.10.2023 | 07:12 Редактор: Толя Стоянова
Заради мигрантите засилват охраната на границата ни с още 50 военни

Предвид сложната ситуация след избухването на конфликта между Израел и "Хамас", в Министерския съвет премиерът Николай Денков свиква Съвета по сигурност. Срещи по същата тема се проведоха и миналата седмица, като след изслушването на службите беше съобщено, че пряка опасност за страната ни няма, не е необходимо нивото на сигурност да бъде повишено за обекти от критичната инфраструктура като гари, летища и храмове.

Ще бъде обсъдена и вероятността от нови мигрантски потоци към страната. Със заповед на министъра на отбраната Тодор Тагарев и отправено искане от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов се въвеждат допълнително 50 военнослужещи с шест единици пътни превозни средства с повишена проходимост от състава на Въоръжените сили, обясниха от министерството.

Усилването на охраната на границата е считано от днес до 8 ноември. С това участието на Министерството на отбраната в подпомагането на органите на МВР по охраната на българо-турската граница и тяхната логистична поддръжка нараства на около 430 военнослужещи с около 90 единици техника, съобщиха още от ведомството.

"Армията помага за охрана на нашата граница. Ако се наложи, ще изпратим и още военнослужещи", заяви министър Тагарев пред журналисти във Военномедицинската академия в София.

Според него очакваният мигрантски натиск не би попречил на влизането на страната ни в Шенген. "Всички разбират сегашната ситуация и условията, при които трябва да гарантираме охраната на границата. Ще направим всичко възможно да я гарантираме", посочи Тагарев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR