Български земеделци влязоха в спор с ДФЗ за неизплатени 1,5 млн. лв., поискаха си парите

Сезирани са ЕК и Министерския съвет

10.10.2023 | 19:05 Редактор: Вяра Димова

Собствениците на четири фирми водят битка с Държавен фонд "Земеделие" за неизплатени 1,5 млн. лв. Средствата са за доставка на продукти по програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко". Земеделските производители сезираха Европейската комисия и Министерския съвет.

Милена Рашева е земеделски производител. Казва, че нейната фирма има да получава 800 000 лв. по програмите "Училищен плод" и "Училищно мляко".

"Децата трябва да получават безплатно тези продукти, които се финансират от ЕС и от националния бюджет, обаче не ги получават безплатно, а се заплащат от нас, доставчиците, и ДФЗ. Чаках повече от 2 години да получа някакво писмо въз основа на какво са техните основания, за да не си получа парите. Получих го през 2021 г. Основанията са най-различни, но не кореспондират с основанията, които ми дава законът", обясни Милена.

Изпращала е писмо до ЕК и ЕП през 2020 г., но месец по-късно ДФЗ е изпратил сигнал до прокуратурата срещу фирмата. 

"ДФЗ и в частност ЕК ме принудиха да доставя продуктите и ме въведоха в заблуждение, че ще бъдат платени и неоснователно се отнасят към моите собствени финансови средства, за да спестят от храната на децата", категоричен е земеделският производител.

От 2021 г. Милена не работи вече по училищните програми, защото "не иска да храни децата безплатно за сметка на държавата". 

"Ние сме кредитори, трябва да стане ясно, че тези училищни схеми не се финансират от ЕС и България, а от нас, доставчиците", посочи тя.

От отвореното писмо на земеделците става ясно, че през учебната 2018-2019 година ДФЗ одобрява изпълнители по схема училищен плод, по която 420 000 деца да се хранят безплатно с плодове с осигурени над 5 млн. лв. европейски и 15 млн. национални средства. За консумираните от над 120 000 деца плодове ДФЗ връща отпуснатите 1,5 млн. лв. на ЕС. 

От години Милена води съдебни дела. "Имам спечелено дело, че ДФЗ неправомерно отказва да заплати тези средства", добави тя.

Екипът ни отправи запитване към ДФЗ кога ще бъдат изплатени средствата. Оттам ни отговориха, че изнесената информация в разпространеното отворено писмо е неточна. За установените нарушения при извършване на доставките на плод и мляко до учебните заведение е постановен отказ от плащане от страна на  ДФ "Земеделие". Срещу отказа е подадена жалба от Милена Рашева. Постановено е съдебно решение на административния съд в София, но съдебното решение не е осъдителен и не разпорежда на Фонда да извърши плащане по подадените заявки за плащане.

"За част от цитираните суми е извършено плащане до фирмите, реално извършили доставките. За друга част от цитираната сума, отново ДФ "Земеделие" е постановил отказ от плащане, поради установено нарушение на правилата за избор на доставчик по схемата. Постановеният отказ е бил обект на съдебен контрол, като по случая е постановено решение на Върховния административен съд, потвърждаващо постановеният от ДФ "Земеделие" отказ", се казва в позиция.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.