В 9080 секции избирателите ще могат да гласуват или с машина, или с бюлетина

Тази седмица изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в подвижна урна

10.10.2023 | 16:25 Редактор: Вяра Димова
В 9080 секции избирателите ще могат да гласуват или с машина, или с бюлетина

Във връзка с изборите за кметове и общински съветници от ЦИК припомнят, че на 14 октомври - събота изтичат сроковете за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес и за гласуване в подвижна избирателна секция от хората с увреждания. Те се подават до общинските администрации, а говорителят на Комисията Росица Матева уточни, че хората с увреждания не предоставят документи, които да доказват увреждането - като решения на ТЕЛК, НЕЛК или лекарски комисии.

"Тъй като общинската администрация има задължение служебно да установи тези факти и обстоятелства и само, ако не може да ги установи, тогава да изисква от лицата тези документи. Ще изпратим указания на общинските администрации в събота да има дежурни, за да могат да приемат и обработват тези заявления", заяви Матева.

Секциите, в които на 29 октомври ще има и машина, освен хартиени бюлетини, са 9080, там избирателите по списък са над 299. Към днешна дата секциите за гласуване са 11 862, но предстои да се добавят подвижните, както и тези в болнични и други социални заведения, които се образуват по-късно във времето, информира БНР.

Спрямо предходните местни избори през 2019 година сега регистрираните кандидати за общински съветници са с близо хиляда повече и достигат над 30 200, като само 10 000 от кандидатите са жени.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)