Хотелиери недоволни от приходите за август, чужденци предпочитат луксозни хотели

Голямата вълна от туристи ни подмина?

10.10.2023 | 15:38 Редактор: Толя Стоянова
Хотелиери недоволни от приходите за август, чужденци предпочитат луксозни хотели

През август, най-активният ваканционен месец, хотелиерите в България са постигнали добри резултати, следвайки възходящата тенденция вече втора година след пандемията, но като цяло не се оправдават по-високите очаквания за месеца.

Националният статистически институт регистрира отново увеличение на нощувките, на пренощувалите лица и на приходите на хотелиерите през август. Ръстовете обаче са по-слаби от тези в предходните летни месеци.

Постъпленията на хотелите от нощувки през юли нараснаха с близо 18% на годишна база, а през юни – с над 28%. През август приходите на хотелиерите са се увеличили по-слабо - с 15,8% до над 522 млн. лв.

Общият брой на нощувките също се покачва през август - до над 6,3 милиона, което е с едва 2,9% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Най-голямо увеличение на нощувките - с 6,8%, се наблюдава в местата за настаняване с 3 звезди. В местата от високия клас (с 4 и 5 звезди) са реализирани 75% от общия брой нощувки на чужди и 40% - на български граждани. В 3-звездните хотели са осъществени 18% от нощувките на чужди и 25% - на български граждани, останалите са избрали по-ниския ценови клас.

Броят на пренощувалите в местата за настаняване през най-отпускарския месец се увеличава с 3,9% за една година и достига 1,54 милиона. Отчетено е увеличение както при чуждите граждани - с 5,9%, така и при българите - с 1,5%. Нощувалите български граждани са 705 хил. и са реализирали средно по 3,3 нощувки. Чуждите граждани са 834 хил., със средно по 4,8 нощувки.

Четете повече в investor.bg.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Снимка: БГНЕС