Докато хиляди се борят за бебе - България е в челната класация по брой аборти в ЕС

Основните причини за тази стъпка са липсата на информираност и ниска здравна култура

09.10.2023 | 19:22 Редактор: Вяра Димова

България е в челната класация по брой на абортите в Евросъюза. Докато 200 000 семейства се борят за бебе, всеки месец средно по 1000 жени правят аборт, показват данни на "Тренд".

Липсата на информираност и ниска здравна култура - заради тези причини стотици момичета стигат до тежкото решение да прекъснат бременността. Д-р Иван Диков е акушер-гинеколог с близо 40-годишна практика. Казва, че в последните 10-15 години тази стъпка предприемат все по-млади жени. Често и момичета под 18 години.

"В зависимост от сезона, защото сексуалната активност на населението се влияе от сезоните поне в България, някъде между 60 и 100 на месец, като в това влизат и насочени от други лечебни заведения с по-големи бременности с вродени заболявания, които налагат прекъсване на бременност", каза д-р Диков.

Тези, които правят аборт по медицински причини, са малък процент.

"Тези, които са с прекъсване на бременност по желание, са основният контингент, който прекъсва бременност", уточни акушер-гинекологът.

А причината за аборт най-често е една и съща.

"Изтъкват, че в момента не е подходящо да ражда. Оттук идва и проблемът с демографската криза, че се насади едно мнение, че никога не е късно с методите на асистираната репродукция и на 50 години да забременееш и родиш. Да, може, но невинаги става и последствията невинаги са най-добри и за децата и за родителите", посочи още специалистът.

Според д-р Радосвета Стаменкова липсата на превенция води до големия брой аборти

"Какъв е смисълът да се стига до прекратяване на бременността, след като има най-различни методи за предпазване от нежелана бременност, простичкото ползване на кондом или на таблетки, биха направили този проблем по-малък. По-скоро това се дължи на нежеланието по нашите географски ширини да мислим превантивно. Ние започваме да мислим как да се оправим, след като нещото се е случило, смята изпълнителният директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве.

Лекарите са категорични -  статистиката за абортите не е реална.

"Прекъсване на бременност се извършва и в много места, където не се отчита", коментира д-р Диков.

А за да не се стига до това България да е в челната класация на неродените деца, медиците призовават за превенция. 

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева. 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Nqkoi
преди 6 месеца