Зимнината ни излиза все по-скъпo, но българинът предпочита домашното производство

Зеленчукопроизводителите имат много разходи

09.10.2023 | 14:00 Редактор: Искра Ангелова

В разгара на сезона на консервите сме. Според дълголетна традиция много българи предпочитат да правят домашна зимнина, вместо да купуват консерви от магазина. Оказва се обаче, че те излизат все по-скъпо заради инфлацията и по-високата цена на тока.

31-годишната Ива Цанева от Джулюница всяка година консервира зеленчуци и плодове за зимата и пълни избата с компоти, сладка, туршии и лютеници. Тази есен направила над 50 бурканчета с лютеница по рецепта на баба си.

"Традицията повелява в нашето семейство да се прави всичко от ръката на жената. Спазвам една рецепта - на десет килограма домати, шест килограма пипер, два килограма патладжан и един килограм моркови", сподели тя.

За лютеницата Ива Цанева разчита на домати, които са собствено производство, но купува останалите зеленчуци от пазара, което оскъпява зимнината.

"Бурканчето с лютеница в сравнение с предни години излиза доста по-скъпо. Ние произвеждаме доматите, но цената на всички препарати, с които се пръскат, водата, с която поливаме, скочи", коментира още Ива.

Зеленчуците на пазара пък са с високи цени заради големите разходи на производителите.

"Зеленчукопроизводителите имат много разходи, подбиват ни много вносните стоки", каза производителят Маргарита Рахнева.

"Препаратите са много скъпи, това много ни дърпа назад и това се отразява", поясни производителят от село Джулюница - Марин Петров.

Вижте повече в репортажа.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа