НС, а не президентът да назначава шефове на служби: Управляващите с идеи за реформи

Според Кирил Петков промените ще отворят пътя на България към Шенген

02.10.2023 | 19:02 Редактор: Вяра Димова

Нов проект за реформа в службите. След предложението за сливането им, което скара партиите в управлението, от "Продължаваме промяната - Демократична България" излязоха с нови идеи. И са категорични, че промените ще отворят пътя на България към Шенген.

Промените предвиждат началниците на ДАНС, ДАТО и разузнаването да се избират от парламента след публично изслушване, а не от президента, както е в момента. Във военното разузнаване и при главния секретар на МВР има два варианта. Ако номинацията е на цивилно лице, то ще се назначава от Народното събрание, а ако предложения е военен, неговото назначение ще изисква подписа на президента.

Лидерът на ГЕРБ коментира поредния проект на промени лаконично.

"В момента ръководителите на службите имат пълно доверие от правителството. Аз съм против шефовете на службите да са от една или друга партия", заяви Бойко Борисов.

Че службите не трябва да се политизират, смята и Атанас Атанасов.

"На мнение съм, че трябва да се спазва неутралитет. Недопустимо е председатели на специални служби да изразяват политически позиции", посочи още Атанасов.

Дали реформите са с цел да се ограничат правомощията на президента, Атанасов коментира така: "Г-н Президентът, който и да е той, няма правомощия и задължения за сигурността. Някой е решил през годините, че той трябва да има балансираща роля, но вижте какво стана по времето на служебните кабинети".

А съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков напомни, че трябва да покажем, че полагаме усилия за реформа на службите, за да може през декември лидерите на Европейския съюз отново да обсъдят членството на България в Шенген.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Немой
преди 6 месеца
Просто К. бързо забрави за записите. Всички разбрахме, че не Президента, а едно посолство одобрява началниците на службите. Сигнализирай за неуместен коментар