Протестите нажежиха политическите страсти: От обвинения в "умряла лисица" до "36 заплати стигат"

От ПП-ДБ все още се надяват на преговори между правителството и протестиращите

02.10.2023 | 18:54 Редактор: Вяра Димова

Бурни политически реакции на продължаващите протести на енергетици и миньори. От "Продължаваме промяната - Демократична България" призоваха за диалог, а Корнелия Нинова нападна Борисов като го нарече "умряла лисица". Слави Трифонов директно поиска оставка на кабинета. 

От "Продължаваме промяната - Демократична България" призоваха протестиращите да се съгласят на преговори с правителството, въпреки че териториалните планове вече са в Европейската комисия. 

"Молбата ми към протестиращите е нека се седне на масата за преговори с правителството, за да не се изпуснат тези няколко месеца за промени. Моля ви, нека да е както направиха земеделците -  не допуснаха политически партии да се заиграват с тения процес", настоя Кирил Петков.

Лидерът на ГЕРБ и част от управляващата конфигурация Бойко Борисов препоръча на правителството да смекчи арогантния тон към протестиращите миньори и енергетици, а лидерът на социалистите Корнелия Нинова го упрекна и защити "Продължаваме промяната - Демократична България". 

"Да, ние в (не)коалицията подкрепяме тези министри, но начинът им на комуникация е изключително грешен. Това, че набутаха всички фирми там и на работодателите им направи впечатление. Това, че Асен Василев прие 36 заплати е добре, просто трябваше диалогът да продължи", смята Борисов.

"Борисов отново в типичен стил, стоейки отстрани, правейки се на умряла лисица, дава съвети и критикува "Продължаваме промяната - Демократична България", но нека не забравяме, че проблемът започна от неговото управление и в момента ГЕРБ държи ключа към решаване на кризата. Да не се прави, че няма нищо общо и да прехвърля цялата отговорност на Денков и на кабинета", заяви Нинова.

Лидерът на БСП поиска извънредно заседание на НС във вторник или сряда, за  да бъде подкрепено предложението им

"НС възлага на МС да отмени решението си за изпращане на плановете, да поиска едномесечна отсрочка от ЕК. Това е възможно и да не лъжат хората, че няма да дойдат парите, ако искаме отсрочка", каза още Нинова.

Още снощи лидерът на ИТН Слави Трифонов поиска оставката на правителството заради миньорските протести. 

"Хората, които окупират магистралите са си в правото. И имат моята и на моите колеги безапелационна подкрепа. Оставка на този вреден и крадлив кабинет", написа Трифонов.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС