Категорични сте, че 3 март трябва да остане национален празник на България

Близо 70% от участвалите в анкетата ни не желаят промяна на датата

30.09.2023 | 10:45 Редактор: Тодор Петров
Категорични сте, че 3 март трябва да остане национален празник на България

Продължават дискусиите за промяна на националния празник на България. През седмицата Бойко Борисов заяви, че ГЕРБ няма да подкрепи промяна на националния празник от 3 март на 24 май с изменения в Конституцията.

В най-новата анкета на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR ви зададохме следния въпрос: На коя дата България трябва да празнува своя национален празник? Участие в нея взеха над 4200 души.

Цели 67% от гласувалите не искат промяна на датата на националния празник. Те са избрали отговора: 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.

Далеч назад е вторият най-предпочитан отговор. 14% от гласувалите са избрали 22 септември - Денят на Независимостта. 11% от далите своя глас показват предпочитанията си за 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Едва 6% смятат, че 6 септември - Денят на Съединението, трябва да бъде определен за национален празник. По 1% от всички гласове събират 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция и 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 7 месеца
Няма кой друг да е националният ни празник. Така и не разбрах защо трябва да го сменяме? За да угоди на посолството? Сигнализирай за неуместен коментар