Правителството на извънредно заседание: Какво ще се случи с териториалните планове?

Ако страната не ги приеме, общата сума, която може да изгубим, е 4,4 млрд. евро

29.09.2023 | 16:00 Редактор: Михаела Кирилова
Правителството на извънредно заседание: Какво ще се случи с териториалните планове?

На извънредно заседание правителството обсъжда предизвикалите протести териториални планове. В детайли те трябва да опишат кога и как точно ще бъдат затворени въглищните централи. 

Едната от точките е за териториалните планове на Стара Загора, Перник и Кюстендил. В тях е разписано, че въглищните централи трябва да затворят до 2038 г. и в краткосрочен план като компенсация страната ни може да получи 4,4 млрд. евро от европейските фондове за преодоляване на безработицата и инвестиции в нови по-екологични централи. 

Премиерът акад. Николай Денков вече коментира, че има дупка в комуникацията между синдикатите и енергетиците и правителството. Той увери, че техните искания вече са изпълнени. 

Ако страната не приеме тези териториални планове, общата сума, която може да изгубим е на стойност 4,4 млрд. евро, но всъщност парите са много повече в средносрочен и дългосрочен план. Държавата ще трябва да се откаже от въглищните централи, но без да има алтернатива, тъй като сме подписали европейските документи и националната карта за намаляване на въглеродните емисии. 

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Алчни $$$%%
преди 6 месеца
А кой ви накара да подписвате, а? В записите Василев призна, че той е бутнал тези тъпотии в ПВУ, за да дразнел ГЕРБ. Сега пак лъжеш, че ЕС нареждал. А как и защо нарежда вече е друг въпрос. Сигнализирай за неуместен коментар