"Лесно се помни", "Късметлийски номер": Как партиите разчетоха жребия на ЦИК

От "Възраждане" пак поставят въпроса за отпадане на числата в бюлетината

27.09.2023 | 14:38 Редактор: Елеонора Танева

32 дни преди предстоящите местни избори жребият с номерата на участниците беше изтеглен от ЦИК. 

ГЕРБ са с номер 7.

"Нашите структури са в процес на пълна мобилизация в София. За нас София е цел, но не е самоцел. В София, ако няма кмет на ГЕРБ, може да се повтори това злополучно управление от последните 3 г.", заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

66 е номерът в бюлетината за ПП-ДБ

"Изключително късметлийски номер, лесно се помни, вярвам, че ще ни донесе късмет на изборите", коментира Йордан Терзийски от ПП-ДБ.

Третата политическа сила в НС - "Възраждане", получи при жребия номер 42.

"Ние не вярваме в номерата, знаете, че бяха въведени за това, че електората на ДПС не може да се ориентират в интегралната бюлетина. Смятаме, че всеки български гражданин трябва да може да прочете партията, за която ще гласува", категоричен беше Деян Николов от "Възраждане".

"Измина тежък период за местната власт, за гражданите. Време е за ново начало. Това число показва, че наистина има нужда от това", каза Сезгин Мехмед от ДПС.

Първа в листата е БСП.

"Машинното гласуване води до това, че принтира бюлетина, която след това се брои. Нямаме съмнение, че чрез тези машини ще се манипулира вотът, говорим за предишните избори",  Кристиян Вигенин от БСП

Интересно тълкуване на жребия имат от ИТН, на тях се падна да са под номер 21.

"В източните религии това е числото на просперитета и благоденствието. Битките в (не)коалицията да си ги водят в (не)коалицията. Видимо там текат процеси на разделения, дали местният вот ще бъде вододелът, който окончателно ще ги пусне в две русла на течащата буйна река, ще видими", каза Филип Станев от ИТН.

А за да се гарантира сигурността на изборите правителството създаде междуведомствено звено, което да следи за нарушения в кампанията и в деня на вота. Премиерът призова гражданите да изпращат сигнали за нарушения, за да се проведат честни и прозрачни избори. 

Предизборната кампания започва на 29 септември.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа