Патриарх Неофит назначи свещеници от София в Руската църква

Действието е продиктувано от грижа за вярващите

25.09.2023 | 15:11 Редактор: Михаела Кирилова
Патриарх Неофит назначи свещеници от София в Руската църква

Със своя заповед от днес, 25.09.2023 г., Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит, в упражняване на правомощията си на Софийски митрополит, в чиято епархия се намира храм "Св Николай Мирликийски", лично назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на храма, като извършват обичайните богослужения. Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на Свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа.

Действието на Негово Светейшество е продиктувано от грижа за вярващите, запазване на добрия ред в църквата и следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект. С него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони. Всякакви други въпроси от светски юридически и административен характер, имащи отношение към казуса, ще бъдат обсъдени на редовното заседание на Светия Синод на Българската Православна Църква - Българска Патриаршия.

Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит е информирал за предприетите действия със свое нарочно писмо Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил.

Негово Светейшество очаква съдействие от посолството на Руската федерация в София за отварянето на храма и продължаването на неговия благодатен живот, който играе важна роля за духовното въздигане на православните християни.

Преди да поемат своите задължения, духовниците бяха приети от Негово Светейшество в сградата на Софийска света митрополия, който ги благослови и им даде своето Първосветителско наставление в носенето на предстоящите отговорности.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: Българската Патриаршия


1
0 rate up comment rate down comment 1
Не е истина
преди 7 месеца
Като вярващ подкрепям отварянето на храма, но начинът не е този. Храмът НЕ се намира в епархията на Софийския митрополит, а е под юрисдикцията на РПЦ. Нашата православна църква нарушава канона. Въпросът е :Защо?В чий интерес? Сигнализирай за неуместен коментар