Анализатори: Липсата на свободно време ограничава българите да учат

Нивото на дигитални умения в България все още е ниско

24.09.2023 | 09:57 Редактор: Вяра Димова
Анализатори: Липсата на свободно време ограничава българите да учат

Българите искат, но нямат време да учат. Така анализатори разчитат данните от проучване на Националния статистически институт, според което малко над 65 на сто от населението участва в различни форми на обучение. В България нивото на дигитални умения остава ниско, а ученето през целия живот е в пъти по-слабо застъпено от това в Европейския съюз.

На всеки 4 години Националният статистически институт провежда проучване за образованието и обучението на възрастните между 25 и 64 години. Според данните от изданието за 2022 година най-популярно сред заетите е участието в курсове и обучения на работното място. В такива са участвали 19%.

В самостоятелно обучение са участвали 44%, а в образователната система, най-вече за придобиване на магистърска степен са се включили 2,5 на сто от хората в активна възраст. Според анализаторите от Института за пазарна икономика резултатите показват, че образованието и обучението на възрастни все още не са толкова разпространени в България, а пандемията допълнително ги е ограничила, информира БНР.

Основната причина за хората, които заявяват нужда и желание да се обучават, но не могат да се включат в такова е липсата на свободно време. Други причини, които българите посочват са твърде висока цена на обучението, семейни причини, далечно или неудобно разстояние.

В сравнение с предходния период към 2016 година, участието в обучение и образование намалява, жените са по-активни в ученето, колкото по-висок е образователния статус, толкова по-високо е и участието в допълнително обучение, а с напредването на възрастта, потребността от придобиване на допълнителни знания и умения намалява.

Снимка: pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ха-ха-ха
преди 6 месеца
Наличието на гвърде много излишно свободно време е причината постоянно да пребивавате в по телевизионните студио. Сигнализирай за неуместен коментар