Временна загуба на ориентация заради мъгла е водещата версия за падналия хеликоптер

Пилотът не е набрал достатъчно височина за това лошо време

23.09.2023 | 18:57 Редактор: Вяра Димова

Временна загуба на ориентация в следствие на мъгла е водещата версия за инцидента с хеликоптера, който се разби вчера сутринта край Гърмен, а пилотът загина. Днес бяха направени огледи на местопроизшествието, тъй като разбилият се хеликоптер беше открит снощи в труднодостъпен горски терен. 8 представители на различни ведомства, включително полиция, прокуратура, авиационни власти се включиха в разследването. Окръжната прокуратура в Благоевград също разследва случая.

Отломки от хеликоптера още стоят на мястото на инцидента. Експертна комисия направи оглед. Гъстата мъгла в района по време на катастрофата вероятно е допринесла за инцидента.

"Най-вероятно причината е временна загуба на ориентир в много гъста мъгла. Не е набрал достатъчно височина за това лошо време. Търсел е начин да набере височина и да излезе над мъглата, ако беше успял поне с още 5 метра, щеше да мине над дървото. Не можахме да го открием веднага заради гъстата растителност", каза директорът на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт Христо Христов.

Машината излита от стадиона в село Гърмен рано в петък сутринта и около 3-4 минути след това изчезва от системата за наблюдение. Колегите на пилота подали сигнал, че нямат връзка с него. Хеликоптерът беше открит малко след 19 ч. Той се разбил в труднодостъпно дере в близост до гробището в гърменския квартал "Кремиковци". Намерено е и тялото на 62-годишния пилот от Пловдив, който е бил сам  в машината. 

Експертите обясниха, че подобни машини нямат черни кутии, а разследването може да продължи до година. 

По договор с Югозападното държавно предприятие малкият хеликоптер е бил нает за извърши пръскане срещу вредители на горските територии в района. В издирването се включиха  военни хеликоптери, полицаи, пожарникари, планински спасители и доброволци от Гърмен.

Вижте повече във видеото.

Снимка: БГНЕС