Разследването с хеликоптера може да продължи до година, няма черна кутия

Намерено е и тялото на 62-годишния пилот от Пловдив

23.09.2023 | 14:05 Редактор: Искра Ангелова

Три са основните версии за инцидента с хеликоптера, който се разби вчера сутринта край Гърмен, а пилотът загина. Огледът на местопроизшествието продължава на дневна светлина, тъй като разбилият се хеликоптер беше открит снощи в труднодостъпен горски терен. 8 представители на различни ведомства, включително полиция, прокуратура, авиационни власти, се включиха в разследването. Окръжната прокуратура в Благоевград също разследва случая.

Машината излита от стадиона в село Гърмен рано в петък сутринта и около 3-4 минути след това изчезва от системата за наблюдение. Колегите на пилота подали сигнал, че нямат връзка с него. Хеликоптерът беше открит малко след 19 ч. Той се разбил в труднодостъпно дере в близост до гробището в гърменския квартал "Кремиковци".

Намерено е и тялото на 62-годишния пилот от Пловдив, който е бил сам в машината.

"Станало е рано сутринта. Може и времето да е било лошо, никой нищо не е чул и не е казал нищо. Към 20:00 ч. хора казали, че сутринта са чули шум, който определят като гръм", каза директорът на "Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт".

Според разследващите версиите за инцидента са основно три - временна загуба на ориентировка заради лоши метеорологични условия, технически проблем или влошено здравословно състояние на пилота.

"Ние правим анализ - оценка на метеорологичните условия, здравословното състояние, евентуален отказ на някаква система", допълни той.

Христов обясни, че подобни машини нямат черни кутии, а разследването може да продължи до година.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС