Прогноза: Няма изгледи да спаднат цените на имотите

Лихвите ни са едни от най-ниските в Европа, обяви Добромир Ганев

22.09.2023 | 10:28 Редактор: Вяра Димова
Прогноза: Няма изгледи да спаднат цените на имотите

Настоящият период може да се определи като преходен от двегодишната ситуация, в която пазарите, не само в България, а в цял свят бяха прегрели. Купувачите се редяха на опашка в София и големите градове, за да дадат своите оферти. Тази година липсва тази картина, но добрата новина е, че спадовете на броя сделки се движат около 10%. Няма основание за намаляване на цените. Поне до края на годината очакванията са, че тази тенденцията ще се запази, но през втората половина на 2024 година може да видим промяна - покачване на обема сделки, поне в големите градове. Това каза председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Последните данни на националната статистика, които са за второто тримесечие на 2023 година, показват ръст на цените на реализираните сделки от около 9-10% спрямо същия период на 2022 година.

"Не виждаме в нито един от големите градове, в нито един от районите намаление на цените. Да, покачването се забави, но спадове не се отчитат, а мисля, че и предприемачите не виждат такива", обясни Ганев.

През този т.нар. "преходен период" вероятно ще видим някакъв спад на цените, но специално в България може и да не станем свидетели на подобно явление, подчерта още той.

"Лихвите са едни от най-ниските в Европа. Ние сме на второ място в ЕС след Малта по този показател и това продължава да е така по различни причини. Поради това не виждаме и някакви сериозни катаклизми, които да ни накарат да се притесняваме много", коментира председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти".

"Никой не може да предвиди каква точно ще бъде точната реакция на пазарите при влизането на България в Еврозоната. Исторически погледнато цените скачат при влизане в Еврозоната, но това е така, защото доверието в пазарите като цяло се увеличава. Би трябвало икономиката да е в по-добра кондиция. А що се отнася до пазарите, би трябвало да има по-голям интерес към по-големите градове, какъвто е София, от страна на играчи, на които е необходима стабилност. В София и другите големи градове все още не сме свидетели на големи жилищни проекти. Това, може би, ще се промени", прогнозира Ганев.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)