Адм. Ефтимов: Наложиха се нестандартни действия при обезвреждането на дрона край Тюленово

Засилени са наблюденията в българската икономическа зона в Черно море

20.09.2023 | 20:45 Редактор: Елеонора Танева
Адм. Ефтимов: Наложиха се нестандартни действия при обезвреждането на дрона край Тюленово

След като се обяви опасна за корабоплаване голяма част от българската икономическа зона в Черно море, ние засилихме наблюдението в тези морски пространства. Предприеха се мерки в колективен формат. Въпросът беше поставен на ниво НАТО, за да получим подкрепа по отношение на информационната осведоменост. Оттогава не сме наблюдавали навлизане на руски кораби в тази зона. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който заедно с министъра на отбраната Тодор Тагарев участва в тържественото честване на 100-годишнината на МБАЛ-Сливен към ВМА и в откриването на реновираната сграда на инфекциозното отделение.

Пред журналисти адмирал Емил Ефтимов коментира и обезвреждането на боеприпаса, открит край с. Тюленово, като подчерта, че военнослужещите са се справили професионално и отговорно във високорискова ситуация, без последствия за екипа, гражданите и инфраструктурата.

"Когато се активират такива екипи, има процедури и съответна подготовка. В дадената ситуация снимките, които видяхте и вие, не даваха възможност да се прецени какъв точно екип трябва да отиде на място“, каза адмирал Ефтимов. Той беше категоричен, че военнослужещите са действали спрямо нормативните изисквания, даже са ги съкратили, за да бъдат на терен в удачно време. Началникът на отбраната поясни, че комплексните условия, при които са работели военнослужещите в конкретния случай, са наложили неизползването на стандартните протоколи и защитни средства за неутрализиране на невзривени боеприпаси.

Адмирал Ефтимов посочи, че ситуацията в с. Тюленово се анализира.

"Преценяваме в тази обстановка колко са адекватни процедурите и времената за реакция, но за да се намалят те, трябва да се увеличат хората и оборудването. Това е свързано с инвестиции и ние ще ги направим“, подчерта началникът на отбраната. Той допълни, че от началото на годината специализираните формирования от Българската армия са обезвредили над 40 открити невзривени боеприпаса от различен тип на територията на страната.

Снимка: МО