Пеевски: Коалиция няма. Ще приемем новата Конституция на 7 декември

Обсъждането на конституционната реформа трябва да започне на 6 октомври

20.09.2023 | 14:05 Редактор: Елеонора Танева

Според съпредседателя на ДБ Христо Иванов разглеждането на конституционната реформа може да започне още на 6 октомври.

"Ще станат известни препоръките на Венецианската комисия. Между първо и второ четене ще ги отразим, следим нещата. На 6-7 декември ще може да преминем следващото четене", прогнозира Христо Иванов.

Дали обаче ще има конституционно мнозинство, ще се разбере преди второто четене в зала, отбеляза депутатът от ПП-ДБ.

"ДПС сами дефинираха своята роля, казаха че подкрепят определени политики. Без тяхната стабилизираща роля в теми, свързани със сигурността, трудно щяхме да се справим. Коалиция с ДПС няма", категоричен беше Иванов.

А след като вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отбеляза, че ДПС са част от управляващата коалицията, днес уточни: "Може да го наричаме сглобка, може да го наричаме не-коалиция. Нито аз съм в коалиция с ПП-ДБ, нито с ДПС".

От ДПС също отрекоха да са задкулисният двигател на управлението. Всичко се правело за благото на страната. 

"Коалиция няма, както виждате. И г-н Борисов, което ви е казал преди малко - те работят заедно, ние също ги подкрепяме по определени теми. Стабилизиращата роля на ДПС никой не я отрича, видяхме г-н Иванов го е казал, и г-н Борисов. Всичко го правим, защото това е едно евроатлантическо правителство и това е правилното за България", подчерта Делян Пеевски.

Очакванията му са на 6 октомври ще имаме първото гласуване, на 6 декември - второто. На седми - гласуване и новата Конституция да бъде приета.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 7 месеца
Пеевски поставя България на жертвеника, за да излезе от Магнитски. Иска да ни направи турски вилает-лица с двойно гражданство ще могат да заемат всякакви държавни постове. Само не знам защо си мисли, че възмездието няма да го застигне,както и Борисов и Кирчовците? Американците не обичат да си спазват обещанията.Ще ги изоставят много скоро на произвола на съдбата- война с Русия, гражданска война, отмъщение от врагове и др. Тогава ще ги видим дали имат гръб. Сигнализирай за неуместен коментар