Лее се мляко, донесоха яйца за властта. Денков с обещания, но протестът продължава

Премиерът ще разговаря с украинския си колега за вноса на слънчоглед

19.09.2023 | 21:41 Редактор: Елеонора Танева

Ден на недоволство - протести под прозорците на властта и блокирани улици в София. Земеделци паркираха 600 трактора пред входовете на столицата, а миньори и енергетици протестираха в центъра на града. След разговори с представители на правителството миньорите се договориха за график за въглищния преход, а премиерът Денков обеща, че в близък период няма да бъде позволен внос на слънчоглед от Украйна. 

Над 600 трактора бяха паркирани рано тази сутрин край  "Ботевградско шосе" в готовност да тръгнат към Министерския съвет. Земеделците настояват за продължаване на забраната за внос от Украйна на редица стоки, сред които слънчоглед, пшеница, царевица и рапица и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти.

"Всички са с надежда за промяна, за да спасим българското производство. Има хора, които се борят за своя бизнес и оцеляване", каза протестиращ.

Земеделският министър Кирил Вътев отиде при протестиращите в Долни Богров, а при пристигането му протестиращите изляха прясно мляко на шосето.

По-късно представители на протестиращите земеделци се срещнаха с премиера Николай Денков. След продължилите повече от 4 часа разговори той обяви, че украински слънчоглед няма да влиза у нас, докато зърнопроизводителите и правителството не определят квота.

"Предстои ми разговор с премиера на Украйна, ще му обясня, че ще има определена квота за България и тя ще бъде разрешена едва, след като уточним колко е голяма. В близкия период няма да разрешим внос на слънчоглед от Украйна", обеща акад. Денков.

По думите на зърнопроизводителите, участвали в срещата, по голяма част от исканията са намерени допирни точки с властта. 

Протестиращите зърнопроизводители се събират по сектори, за да решават какво ще предприемат и дали спират протестите.

Част от земеделците заявиха по-късно, че не приемат предложенията на правителството и заявиха, че и утре продължават с протестите.

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа

Вижте повече в репортажа.