Денков: В близкия период няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна

"По отношение на останалите продукти и в момента се водят преговори с Европейската комисия и Украйна", каза премиерът

19.09.2023 | 20:39 Редактор: Михаела Димитрова
Денков: В близкия период няма да позволим внос на слънчоглед от Украйна

По всяка от точките, които бяха поставени от протестиращите, можем да предложим решение или да обясним как ще търсим решение, заяви премиерът Николай Денков в изявление пред медиите в Министерския съвет след среща с представители на протестиращите земеделски производители.

В срещата с контактна група от Инициативен комитет за общонационален земеделски протест са участвали министърът на финансите Асен Василев и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. 

"По отношение на слънчогледа предстои разговор с премиера на Украйна, в който ще обясня, че в дискусиите сме обсъдили, че ще има определена квота за България и тя ще бъде разрешена, когато уточним колко е голяма. В близкия период няма да позволим внос от Украйна", увери премиерът Никола Денков.

По думите му досега не са установени никакви проблеми по отношение на качеството на селскостопанските продукти. 

"Поехме ангажимента, че до 30 септември ще бъдат изплатени средствата за компенсации, които са поставени като изискване от протестиращите, заяви премиерът. Министерството на земеделието ще съкрати срока за подаване на заявки и плащанията ще бъдат направени максимално бързо, в рамките на седмица или две", каза още Николай Денков, цитиран от БТА.

По-рано днес министърът на земеделието Кирил Вътев разговаря с протестиращите за проблемите в бранша и възможните решения. 

Основателни ли са протестите на земеделците и ще променят ли решението на властта за вноса от Украйна?

Не са основателни и няма да променят решението на управляващите, които имат силни аргументи за отмяна на забраната. Очаквам цените на храните да се понижат.
39%
Протестите са основателни и ще доведат до пореден обрат по казуса с вноса от Украйна. Решението обрича родните производители.
29%
Основателни са, но едва ли властта ще промени решението си. Вероятно отново ще им обещаят компенсации.
28%
Не съм достатъчно запознат с темата и нямам категорично мнение.
3%
Общо 1300 гласа

Снимка: БГНЕС

1
1 rate up comment rate down comment 0
пионки на СГЛОБКАТА
преди 6 дни
Верваме ви.... Особено на министър А. Василев, много му верваме! Вие служите на чужди интереси. Не на България! Особено, военния министър..... Сигнализирай за неуместен коментар