Военно учение за противоминни операции в Черно море по стандартите на НАТО

Ще участват екипи, специализирани в унищожаването и обезвреждането на боеприпаси под вода

19.09.2023 | 16:30 Редактор: Елеонора Танева
Военно учение за противоминни операции в Черно море по стандартите на НАТО

За трета поредна година България е домакин на водолазното учение на Военноморските сили с международно участие "Тритон - 2023". До 29 септември в района на военноморска база Варна и в български териториални води военнослужещи от ВМС на България, Румъния, Турция, Италия и САЩ ще  усъвършенстват подготовката си на тактическо ниво при планиране и провеждане на водолазни и противоминни операции в коалиционен формат.

Учението е планирано и ще се ръководи съгласно стандартите и процедурите на НАТО и е насочено към усъвършенстване на нивото на оперативна съвместимост на формированията на ВМС от страните членки на Алианса, специализирани в унищожаването и обезвреждането на боеприпаси под вода. По време на учението ще бъдат създадени условия за прилагане на стандартните тактики, техники и процедури за осведомяване за подводната обстановка, борба с минната опасност и дълбоководни водолазни дейности.

 "Тритон – 2023“ се провежда под ръководството на командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби, а тактическото управление на участващите сили и средства е възложено на командира на дивизиона кораби със спомагателно назначение, дислоциран във Военноморска база  Варна.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
магарев
преди 7 месеца
И Джонито от Тюленово да вземат! Сигнализирай за неуместен коментар