Цените на горивата  у нас ще надхвърлят 3 лв. за литър съвсем скоро

Високите цените ще се отразят и върху потреблението по бензиностанциите

18.09.2023 | 19:20 Редактор: Тодор Петров

Инфлацията намалява, обявиха от Националния статистически институт. През август тя е 7,7 процента. 

В същото време от Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и превозвачите на горива обявиха, че до края на месеца се очаква цените на горивата да надхвърлят 3 лева, а причините са външнополитически. 

"Големите производители имат някаква идея, горивата да се въртят между 95-100 долара на барел, което значи, че на вътрешния пазар ще виждаме цени на цветните горива над 3 лв. Октомври месец, ако така се задържат цените на световните пазари, ще минат 3 лв. почти навсякъде, не само на големите, но и на по-малките вериги бензиностанции", заяви собственикът на бензиностанции Димитър Хаджидимитров.

Експертът обясни, че високите цените ще се отразят и върху потреблението по бензиностанциите у нас, а печеливша ще е само държавата. 

Валентин Грозданов зарежда средно за 40 лева. Поскъпването на цените на горивата се отразява на джоба му, защото шофира всеки ден както в столицата, така и в провинцията.

От Министерство на икономиката заявиха, че цените на горивата няма да надминат 3 лева. "Към момента няма индикации за по-драстично повишаване на цените на горивата. На база данните и анализите, които се правят и отчитайки динамиката на международните пазари не се очакват цени от над 3 лв. В следствие на повишеното търсене през летния сезон, бе регистриран ръст в цените на горивата, който бе отчетен в България и в региона. България не е изолиран пазар и трябва да се отбележи, че международната динамика на цените на горивата се отразява и у нас. Към момента цените на горивата в България са едни от най-ниските в целия ЕС, като само в Румъния се доближават до нашите", казват в своя позиция от Министерството на икономиката. 

От бранша заявяват, че всички цени са с тенденция към поскъпване. Вече се наблюдава повишение, макар и несъществено и при пропан-бутана и метана.

Вижте повече в репортажа.