Почитаме паметта на София, Вяра, Надежда и Любов, столицата празнува своя ден

Столичната община по традиция ще връчи Наградите за ярки постижения в областта на културата

17.09.2023 | 07:44 Редактор: Тодор Петров
Почитаме паметта на София, Вяра, Надежда и Любов, столицата празнува своя ден

На 17 септември православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов - отдава се почит на добродетелите, които ни крепят - вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

На този ден и столицата София чества за пореден път своя празник - на Света София и нейните дъщери. София означава мъдрост. Мъдрост, която не говори, защото знае, вижда и помага. Тя черпи силата си от вярата, надеждата и любовта. И ги дарява на света. Мъдростта има своите многобройни превъплъщения в древни и съвременни философии и религии.

В празничния ден Столичната община по традиция ще връчи Наградите за ярки постижения в областта на културата в градската галерия.

В 10 ч. ще се проведе тържествена сесия на Столичния общински съвет. На заседанието ще бъдат връчени отличията на Столична община са "Почетен гражданин на град София" и „Почетен знак на Столична община“. От 10:00 часа пред Национален стадион "Васил Левски" столицата ще бъде домакин на второто издание на велосъстезанието SOFIA BIKE RELAY.

В 11:30 ч. пред храма „Света София“, дал името на града, ще бъде отслужен тържествен водосвет и издигнато знамето на град София. Водосветът ще отслужи Белоградчишкият епископ Поликарп заедно с Велбъждски епископ Исаак. В 14:00 в Градската галерия ще бъдат връчени наградите за култура на София. В 18:00 ч. ще започне празничен концерт на сцената на Sofia Summer Fest с участието на Любо Киров, Inner glow и "Юпитер 7". Водещ ще бъде актьорът Александър Кадиев. Вход свободен.

На празника именниците посрещат гости, в много къщи на този ден се месят пресни питки и се раздават с грозде или с други плодове за здраве, щастие и любов. Пеят се песни и се играят хора. Празникът се почита най-тържествено от именниците - Вяра, Верка, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Любомил, София, Софка.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR