Желязков в Грузия: Не съм аз кандидатът за кмет на София, не знам как ви е хрумнало

"Твърдо подкрепяме позицията за разширяване на ЕС", каза председателят на Народното събрание

15.09.2023 | 18:49 Редактор: Вяра Димова

Председателят на Народното събрание няма да бъде сред кандидатите за кметове на ГЕРБ - СДС, както доскоро се спекулираше. Това заяви самият той в Грузия. Росен Желязков е в на двудневно посещение в Тбилиси. 

"Не знам откъде ви е хрумнало. Не съм аз кандидатът за кмет на София", каза Желязков.

Официалното посещение на българската делегация, начело с председателя на НС, започна от парламента в Тбилиси, където Желязков разговаря с грузинския си колега.

"Твърдо подкрепяме позицията за разширяване на ЕС и като приятели на Грузия ще подкрепяме всичките усилия. Твърдо споделяме разбирането за ненарушимост на териториалната цялост и осъждаме окупацията на териториите", обяви председателят на Народното събрание.

От своя страна Шалва Папуашвили припомни, че връзката на Грузия с България датира от векове.

"Бачковският манастир е символ на добрите ни отношения. Имам уверението, че България ще подкрепи Грузия към ЕС", каза Папуашвили.

След срещата - делегацията се отправи към Министерския съвет. А Желязков беше посрещнат от премиера Иракли Гарибашвили за разговор на четири очи.

"Говорихме за конкретни проекти. Грузия е инициатор на изграждането на далекопровод за пренос на зелена енергия от Азербайджан. Очакваме след предпроектното проучване за инфраструктурата България да стане част от това споразумение", коментира Желязков.

Българската делегация посети и окупираните грузински райони от руската инвазия през 2018 г. В Грузия следващата година предстоят парламентарни избори. Очаква се страната да стане изцяло парламентарна република.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: БГНЕС