Визитата на Росен Желязков в Грузия започна с полагането на венец на важен паметник

Председателят на парламента ще разговаря със своя грузински колега, както и с премиера на Грузия

15.09.2023 | 10:13 Редактор: Тодор Петров
Визитата на Росен Желязков в Грузия започна с полагането на венец на важен паметник

С церемония по полагане на венец на Паметника на загиналите за териториалната цялост на Грузия герои започна официалното посещение на председателя на парламента Росен Желязков в Грузия.

Паметникът в центъра на столицата Тбилиси е изграден от хиляди мраморни плочи, на които са изписани имената на националните грузински герои.

След това българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, беше посрещната в сградата на грузинския парламент, където ще разговаря с неговия председател Шалва Папуашвили.

Възможностите за задълбочаване и разширяване на парламентарния диалог, включително и на ниво парламентарни комисии, се очаква да бъде сред темите, които ще обсъдят на срещата председателите на двете законодателни институции. Европейската и евроатлантическата перспектива на Грузия и необходимите действия за покриване на критериите за членство на страната също ще бъдат сред дискутираните въпроси.

По-късно Росен Желязков и водената от него делегация ще разговарят с грузинския премиер Иракли Гарибашвили. В рамките на визитата българската делегация ще посети мисията за наблюдение на ЕС на окупационната линия при село Одзиси.

В състава на делегацията са народните представители Александър Иванов (ПГ на ГЕРБ-СДС), Даниел Лорер (ПГ „Продължаваме промяната“), Йордан Тодоров (ПГ „Възраждане“), Байрам Байрам (ПГ на ДПС), Петър Кънев (ПГ „БСП за България“) и председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.