Премиерът: Всички учебници до 7 клас ще бъдат дигитализирани до първия учебен ден

"Те ще бъдат налични в дигиталната раница", заяви акад. Николай Денков

13.09.2023 | 14:13 Редактор: Михаела Димитрова
Премиерът: Всички учебници до 7 клас ще бъдат дигитализирани до първия учебен ден

Всички учебници до седми клас ще бъдат дигитализирани до първия учебен ден и ще бъдат налични в дигиталната раница. Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерския съвет, посветен на мерките, които предприема правителството за началото на учебната година. 

Някои от издателствата вече добавиха и учебни помага с виртуална реалност, посочи премиерът. По думите му освен дигиталните медицински бележки, които вече бяха представени и ще влязат в сила от 1 октомври, се работи и по още няколко дейности по дигитализацията. 

"По инициатива на екипа в Министерството на образованието и науката беше променена наредбата, така че за национално външно оценяване на четвърти, седми и десети клас ще има допълнителна дата за явяване, но това ще се случва само по обективни причини – медицински или някакви други, които са удостоверени със съответните документи", посочи още премиерът. 

Денков припомни, че Министерството на труда и социалната политика отпуска еднократна помощ за всички ученици от първи, втори, трети, четвърти и осми клас. "Това са близо 166 000 деца. Тези помощи са по 300 лева и са разделени на две – в началото на първия срок, а ако децата учат през него, втората половина ще бъде платена през втория срок. Това е една от многото мерки, с които се опитваме да привлечем децата в училище, но и да създадем стимули да се задържат там", обясни още той. 

Във връзка с началото на учебната година премиерът обяви, че МВР ще осъществи и традиционната си акция, посветена на пътната безопасност за деца. В тази връзка са проверки на училищните автобуси, които продължават да се извършват. "До момента са проверени 584 автобуса и са издадени около 200 предписания. За щастие, всички са за малки технически проблеми. Няма констатирани сериозни пропуски", посочи Николай Денков, цитиран от БТА.

Премиерът увери, че се извършват проверки във връзка с детското и училищното хранене, за да са сигурни родителите, че храната съответства на изискванията. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR