Георгиев: София може да остане разкопана зимата, а 2200 семейства няма да могат да заведат децата си на градина

Може да не успеем да съберем подкрепа за бюджета, алармира председателят на СОС

12.09.2023 | 14:59 Редактор: Тодор Петров
Георгиев: София може да остане разкопана зимата, а 2200 семейства няма да могат да заведат децата си на градина

"За първи път сме изправени пред безпрецедентна ситуация, в която макар Столична община да има осигурени средства, заради добрата ѝ финансова политика, може да не успеем да съберем подкрепа за бюджета на предстоящото заседание на общинския съвет", предупреди председателят на градския парламент Георги Георгиев.

"Групите на "Демократична България" и БСП са близо половината от гласовете в СОС, а групата на ГЕРБ е с 27 гласа. Разговорите в момента показват, че няма да получим подкрепа от тези големи групи. Днес имаме позиция на ДБ и "Спаси София". Намирам това за безотговорно и безобразно, което може да се оприличи на политически егоизъм, който ще жертва основни направления в развитието на София. Има 2200 нови места в детски градини и ясли. Сградите са построени, а имаме 85 нови групи и обзаведени, назначени са учителите, парите ги има в бюджета, но ако бюджетът не е одобрен не можем да осигурим тази издръжка. Така тези 2200 деца трябва да останат по домовете си. Не мога да разбера как това може да бъде пренесено в жертва на предстоящите избори", обясни той. 

"100 км канализация изграждаме в момента. Това е огромен европейски проект, по който собствените средства са налични в бюджета, но без него няма да можем да продължим работата. Какво следва оттук – следва нещо, което блазни нашите опоненти – градът да остане разкопан за изборите. Но освен за местния вот, София ще остане разкопана и за цялата зима, тъй като няма кога да се довършат проектите. Имаме и голям проблем в областта на културата – не може да се осъществи предвиденото увеличение на заплатите на културните дейци в общинските институции, ако няма приет бюджет", каза още Георгиев. 

Председателят на СОС добави, че позицията на „Обединени за София“, в която са ПП, ДБ и "Спаси София" е "жалък опит да обяснят защо няма да подкрепят бюджета на столицата". 

"Съображението не вдигайте сега заплатите на учителите и артистите, макар че това е решено през държавния бюджет, за да дойдем ние на власт, е безобразно. Апелирам всички граждани да се обърнат към общинските съветници, които са избрали, без значение от коя партия са, за да им потърсят отговорност защо заради тънки политически сметки ще жертват развитието на София", коментира Георгиев.