Радев похвали НСО за отстояване на независимостта от политическата конюнктура

Националната служба за охрана отбелязва своя празник днес

12.09.2023 | 13:46 Редактор: Тодор Петров
Радев похвали НСО за отстояване на независимостта от политическата конюнктура

Националната служба за охрана отбеляза 144 години от полагане основите на държавната охранителна служба. 

Ролята на всяка служба за сигурност трябва да бъде анализирана не сама за себе си и според конкретен моментен интерес, а с оглед на нейната роля и функции в цялостната система за защита на националната сигурност на страната. В противен случай, представяни за логични идеи могат да нанесат дългосрочни вреди на целия сектор "Сигурност", заяви началникът на НСО бригаден генерал Емил Тонев.

На церемония в централата на НСО в София държавната охранителна служба отбеляза 144 години от създаването си. На церемонията присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, президентът (1997-2002 г.) Петър Стоянов, началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов, ръководители на службите за сигурност и обществен ред, ветерани и служители. Тържествен водосвет за здраве и благоденствие бе отслужен от  Белоградчишкия епископ Поликарп, Викарий на Софийския митрополит.

Бриг. ген. Емил Тонев подчерта, че в условията на продължаващо обществено-политическо противопоставяне Националната служба за охрана запази облика си на високопрофесионална служба за сигурност.

Държавният глава Румен Радев отбеляза, че през годините Службата е устояла на множество изпитания и политически превратности, като е доказала своята необходимост като важен елемент от системата за защита на националната сигурност. Президентът отбеляза усилията на ръководството на НСО за повишаване на професионалната подготовка на състава, подобряване на условията на труд, усъвършенстване на координацията и взаимодействието с всички останали служби, както и с нашите чуждестранни партньори.

"Признателност и подкрепа заслужава също решителността за отстояване на независимостта на НСО и нейната вярност към закона пред всяка политическа конюнктура", заяви Радев.