9 септември разделя българите: От "подвластна България на руския режим", до носталгия по манифестациите

Партизаните свалят местното управление. Съветската армия окупира територии от страната

09.09.2023 | 14:20 Редактор: Елеонора Танева

Навършват се 79 години от 9 септември 1944 г. На тази дата Червената армия, български партизани и комунисти извършват държавен преврат в страната. В резултат царският режим е сменен с този на БКП, а България в следващите 48 години остава от източната страна на Желязната завеса.

6:25 часа сутринта на 9 септември Кимон Георгиев прочита по радиото кратка Прокламация към българския народ и обявява края на царския режим.

"Отчуждени и чужди на народа управници хвърлиха страната в нова катастрофа. С пълното съзнание. Отечественият фронт поема в тия съдбоносни часове и при тия тежки условия управлението на страната, за да я спаси от гибел", заявява Георгиев.

Военните превземат държавните институции в София. Партизаните свалят местното управление. А Съветската армия вече е окупирала територии от България.  

В репортажи от този ден се казва: "С възхищение столичани и селяни от близки и по-далечни села посрещнаха прекрасно въоръжените, бодри и дисциплинирани воини на Червената армия".

Деветосептемврийският преврат е последван от вълна на насилие, за което допринася и Народния съд. Хиляди души са изселени от родните им места, убити и осъдени на доживотен затвор. А 9 септември остава свещен празник и символ на социалистическата революция до 1990 г.

И до днес празникът разделя обществото ни. Много продължават да го почитат и да си спомнят с носталгия за деветосептемврийските манифестации. Не са малко и тези, които категорично го отричат като един от символите, превърнали държавата ни в подвластна на руския режим. 

Вижте повече в репортажа.


2
0 rate up comment rate down comment 0
Манипулация
преди 7 месеца
На всички "демократи" им е много удобно да крият историческата истина-с примирието от 28.10.1944г. България се задължава да обезпечи безпрепятствено преминаване през територията си на съюзническите войски /на Антантата/, както и всичко необходимо за престоя на Червената армия, да организира Народен съд и др. Съветската армия ни е "окупирала" въз основа на договор, т. е. с наше съгласие, подписано от СССР, САЩ и Великобритания. Ако СССР ни е окупирал, значи и НАТО е окупатор. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 7 месеца
9 септември 1944г. е първия ден на руската окупация на България. Сигнализирай за неуместен коментар