Александър Ненков: Общините да събират глобите от нарушителите на пътя

Невръчените и несъбрани глоби са за половин милион

08.09.2023 | 14:17 Редактор: Михаела Кирилова

Общините да събират глобите от нарушителите на пътя, а средствата да могат да инвестират в автоматизирани технически средства за контрол на пътя. Това предвижда една от приетите вчера на първо четене промени в Закона за движение по пътищата. 

Един от мотивите - в момента всекидневно "Пътна полиция" регистрира стотици нарушители. В същото време, обаче, невръчените и съответно несъбрани глоби са за половин милион.

"От КАТ издават наказателно постановление и общините ще могат да ви ги връчват, когато отидете да поискате услуга от общината. След като тези наказателни постановления бъдат връчени съответно 70% от приходите, които постъпват от пътната безопасност, ще бъдат в съответната община. Общините инвестират в камери, участват в събирането на санкциите и 70% от техните устройства, които те със собствени средства са инвестирали, остават в бюджетите на общините и могат да бъдат харчени единствено и само за пътна безопасност", коментира  Александър Ненков от ГЕРБ-СДС.

"Идеята е, че ако сме си свършили добре работата и ако законът влезе в сила и сработи, общините инвестират в такива средства и глобите са налагат много по-ефективно. Равносметката ще си я дадем, ако глобите започнат да намаляват. Или ако има страх от това, че няма как да се измъкнете", допълни той.