Наводнението напрегна ситуацията в НС: Денков не погледна карта, която "Възраждане" му донесоха

Реакцията на държавата беше мигновена, категоричен беше премиерът пред депутатите

08.09.2023 | 13:50 Редактор: Михаела Кирилова

В Деня на национален траур парламентът започна с минута мълчание в памет на жертвите на водната стихия. Днес работата на депутатите е под знака на наводненията по Черноморието. 

Щетите в Царево са оценени на 30 млн. лева, а мин.-председателят акад. Николай Денков увери, че средствата са налични. 4000 туристи се озовават в капана на стихията. Извършва се оглед на 56 обекта. Има и 10 заявления, по едното се изплаща еднократна помощ от 1512 лв.

От парламентарната трибуна Денков заяви, че правителството е реагирало още в първите минути, а още от днес комисия ще разследва обстоятелствата довели до водното бедствие. 

"Първо бих искал да разсея възможни критики за това, че държавата е реагирала късно на трагичния инцидент. Реакцията на държавата беше мигновена. Валежите започваха през нощта и още сутринта, преди да бъде обявено бедственото положение, на място бяха 11 екипа на пожарна безопасност и водолази", заяви мин.-председателят.

Евакуацията е започнала още в първите минути на наводнението. 

"Имаше група от около 60 деца, които бяха евакуирани по високите етажи на хотел, чиито подземни помещения бяха наводнени. Имаше и охрана по пътищата, за да не се рискува животът на хората, които тръгваха да пресичат през наводнени участъци", допълни той.

Срутеният мост е част от причините да има загинали, убеден е Денков и допълни: "От сега е ясно, че три от четирите жертви са починали заради срутване на моста. Трябва да стане ясно как е станало това".

Огледите на къщите вече са започнали, за да може хората максимално бързо да бъдат подпомогнати. От БСП попитаха премиера за състоянието на язовирите в Царево. 

"Възраждане" донесоха карта на Денков, в която с червено бяха обозначени законните сечища в Странджа.

"Няма нужда да я гледам тази карта. Последните три дни само нея съм гледал", отвърна им Денков.

От днес започва работа и междуведомствената комисия, която в 14 дневен срок ще установи причините за водния ад.

Готови са най-важните приоритети, които трябва да бъдат изпълнени преди изборите. Трите партии са постигнали консенсус за законите по Плана за възстановяване, за Шенген и за антикорупционните закони. По думите на Кирил Петков отношенията в не-коалицията са стабилни.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Снимка: БГНЕС