НСИ: За година увеличихме оборота в търговията с храни, зареждаме по-малко гориво

Ръст е регистриран при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет

08.09.2023 | 12:47 Редактор: Елеонора Танева
НСИ: За година увеличихме оборота в търговията с храни, зареждаме по-малко гориво

През юли 2023 г. е регистрирано намаление на оборота във всички големи групи: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 4.6%, търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0.9%, и търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 0.3%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, по-значително намаление се наблюдава при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2.1%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 0.9%. Увеличение е регистрирано в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.7%.

През юли 2023 г. в сравнение със същия месец на 2022 г. се наблюдава нарастване на оборота в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия (с 8.7%), докато в търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали е регистрирано понижение - съответно с 1.9% и с 0.6%.

В търговията на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, намаление е отчетено при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 8.3%, търговията на дребно с разнообразни стоки - с 5.0%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - с 4.9%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности - с 2.8%. Ръст е регистриран при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 14.3% и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 3.9%.  

Снимка: БГНЕС


2
2 rate up comment rate down comment 0
огромно неравенство
преди 7 месеца
Няма нарастване на търговията, а има увеличение на цените на хранителните стоки! Бедните вече трудно смогват да се изхранват. Страната ни е с най-високия коефициент на неравенство в Европа.( а и в голяма част от Африка). До тук ни доведе "демокрацията" и членството в клубът на богатите ЕС! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
paragraf17@abv.bg
преди 7 месеца