Властта търси причините за потопа. Денков: Да не градим мнение от Facebook

Решенията трябва да са базирани на проверена информация, заяви премиерът

07.09.2023 | 18:45 Редактор: Михаела Кирилова

Правителството обяви 8 септември за Ден за национален траур, в памет на 4-те жертви на наводненията в района на Царево. Властта проверява всички сигнали за евентуални причини, допринесли за потопа. Междуведомствена комисия също ще работи по казуса.

С минута мълчание започна заседанието на Министерския съвет в памет на жертвите на наводненията по Южното Черноморие. Кабинетът реши да бъде сформирана временна експертна междуведомствена комисия, която провери инфраструктурата и причината за бедствието.

"Решенията трябва да бъдат на базата на обективна, проверена информация, а не на базата на едно или друго мнение във Facebook", заяви мин.-председателят акад. Николай Денков.

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов коментира, че всички сигнали в социалните мрежи за нерегламентирано заустване в морето и сеч се проверяват. Министър Попов отчете и евентуална причина допринесла за наводнението. 

"Възможно е, не мога да гарантирам, но е възможно наводнението да е свързано с климатичните промени", заяви той.

След като се оттегли водата може да се очаква замърсяване и влошаване на хигиенната обстановка, за това предупреди министърът на здравеопазването професор Хинков.

Вижте повече в репортажа.