Обявиха бедствено положение в община Царево, сирени призоваха хората да се евакуират

Два метра е достигнало нивото на водата на къмпинг "Арапя", коли са отнесени в морето от придошлите води

05.09.2023 | 13:50 Редактор: Вяра Димова

Тежки наводнения по Южното Черноморие. Евакуират хора, има наводнени къщи, отнесени коли и разрушени пътища. На територията на Община Царево е обявено частично бедствено положение. Под вода са улици и в Ахтопол. Наводнени са пътища, преливат реки. От АПИ съобщиха за затворен участък на пътя Варвара - Бургас заради наводнение. Река Велека е преляла при село Кости.  

С предупредителни сирени към населението се отправя призив за евакуация на по-високи места. От бургаската полиция съобщават, че към спешния телефон 112 са подадени много сигнали от района на Царево за бедстващи хора и наводнени хотелски комплекси. На място работят 10 екипа, насочват се и допълнителни сили и средства. Сложна е ситуацията в къмпингите "Нестинарка" и "Арапя", откъдето сигналите са най-голям брой.

В къмпинг "Нестинарка" много от приземните етажи на сградите са наводнени. Два метра е достигнало нивото на водата на къмпинг "Арапя". В морето са били отнесени няколко леки автомобила. Към момента се извършват дейности по спасяване на бедстващи хора.

В Царево е прекъснат моста, свързващ града и квартал "Василико". Заради преливане на река Велека пътната отсечка между Варвара и Синеморец е затворена. 

"Ситуацията в Царево е изключително тревожна, да не кажа критична. Село Кости е под вода, село Бродилово започва да страда от прииждащата река Велека. Имаме няколко отнесени мостови съоръжения. В град Царево има два моста, които паднаха", съобщи за Bulgaria ON AIR кметът на община Царево Георги Лапчев.

Някои места са труднодостъпни, защото водата и висока, обяви кметът и призова за търпение.

"Да изчакаме интензивността на дъжда на намали. Противопожарните служби от цялата област са тук. Там, където се налага евакуация, сме я направили. Няма нужда от паника. Моля за малко търпение. Няма информация за бедстващи хора. Кризисният щаб работи от около 5 часа. Проблем има на територията на цялата община. Опитваме се да минимизираме щетите по сградите", коментира още Лапчев.

В овладяване на последствията от бедствието се включват и модулни формирования за борба с природни бедствия от Министерство на отбраната.