Денков: Трябва да сме максимално строги, за да спрем да се убиваме по пътищата

"Кабинетът се нуждае от политическо спокойствие", заяви премиерът

04.09.2023 | 13:40 Редактор: Вяра Димова

Министър-председателят академик Николай Денков заяви, че отнемането на коли от пияни и дрогирани шофьори трябва да остане. Отделно е организирано закупуването на техника, която да ускори проверката на кръвните проби и изследванията по отношение на шофьорите, употребили наркотици.

"След тези трагични събития, които се случват, обществената подкрепа за тези промени става все по-голяма. Аз също смятам, че трябва да сме максимално строги, докато не разберат българите, че не трябва да се убиваме сами по пътищата", коментира Денков.

Той отново коментира напрежението между правителството и президента и подчерта, че кабинетът се нуждае от политическо спокойствие, за да изпълнява програмата си.

"Аз не търся война с никого, напротив. На нас ни трябва спокойствие. Имам предвид спокойствие в политическия смисъл на думата, за да можем да си изпълним програмата и хората да започнат да живеят по-добре. Виждате колко проблеми има в държавата. Тези, които пречат да ги обсъждаме по същина - какво можем да направим по пътищата, как да намалим злоупотребата с алкохол и дрогираните шофьори по пътищата - ето това са проблемите, с които трябва да се занимава правителството", настоя премиерът.

Денков коментира и смяната на датата на националния празник, която се превърна в новата червена линия между институциите. 

"Нека това да бъде политическа дискусия, която да се проведе в НС. Там е мястото за тази дискусия. Многократно съм казвал, че подкрепям 24 май да бъде национален празник, защото това е символът, който ни води към бъдещето. Ако България имаше шанс за успех в бъдеще, това не е да се визира непрекъснато в миналото, а като стъпи здраво на основата, която е поставило миналото, да погледне в бъдещето и да види какво ще ни направи успешна нация", каза още Денков.

Премиерът акад. Николай Денков беше на посещение в Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии към Софийския университет "Св. Климент Охридски" . 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)