fallback

Неадекватни действия на Спешна помощ? Говори студентка, оказала първа помощ на ударените от мълния деца

Имаше възможност за реанимация на самото място

01.09.2023 | 13:41 Автор: Тодор Петров

Подобрява се състоянието на детето, което оцеля след удар от мълния, докато тренира на стадиона в Русе. Момчето е изведено от медикаментозната кома, в която беше поставено и вече диша самостоятелно. Все още състоянието му остава тежко заради увреждания на вътрешните органи. Пред Bulgaria ON AIR подробности за инцидента разказа човекът, оказал първа помощ на двете деца, ударени от мълния.

Студентката Габриела Върбанова, която учи за медицинска сестра, е била на стадиона по време на инцидента. Веднага се е притекла на помощ на двете деца. Първо на едното момче, а след това и на починалия по-късно Венци. 

"Видях до едното се бяха скупчили доста от родителите, които се опитваха да го реанимират, на другото само един от треньорите му оказваше първа помощ. Притекох се там на помощ, защото цветът на лицето му беше доста бял и посинял. Започнах да му правя изкуствено дишане. Като усетих едно съпротивление - спрях. Разбрах, че си е върнало жизнените показатели и съответно се преместих на другото детенце", разказа Габриела.

Линейките пристигат след минути, но според Габриела медиците не се действали адекватно.

"Имаше възможност за реанимация на самото място, на самия терен, която трябваше там да се извърши. Трябваше да му се подаде кислород, трябваше да му се направят кардиопулмонални мероприятия, а това се води "златно време", което е необходимо, жизненоважно", подчерта Габриела. 

От Спешна помощ обясниха, че в момента се извършват задължителните при такива инциденти проверки. А с децата от клуба вече работят психолози. От прокуратурата в Русе продължават разследването на фаталния инцидент. До приключване на следствените действия стадионът ще остане затворен и на него няма да се тренира.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

fallback
Още от България
fallback