Фандъкова: Това лято ремонтираме 70 училища и 77 детски градини

Работи се по енергийното обновяване на в 2 СУ "Акад. Емилиян Станев" в район Витоша, уточни столичният кмет

31.08.2023 | 12:12 Редактор: Михаела Димитрова
Фандъкова: Това лято ремонтираме 70 училища и 77 детски градини

Работи се по енергийното обновяване на в 2 СУ "Акад. Емилиян Станев" в район Витоша. Това е последното от общо осем учебни заведения в район Витоша, в което се прави енергийно обновяване. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя коментира, че учебната година ще започне със строителни дейности, но увери, че екипът на училището са изключителни професионалисти и ще осигурят нормалното протичане на учебния процес.

“Средствата за цялостното енергийно обновяване са от средствата за приватизация на Столична община. Прави се цялостен ремонт на покриви, топлоизолация, хидроизолация, саниране на стените и др. Общо в 70 училища и 77 детски градини това лято се правят текущи и основни ремонти. В по-голямата част от тях до 15-септември ремонтите ще приключат”, каза кметът на София. Тя уточни, че в момента в шест училища се извършват мерки за енергийна ефективност, като там работата ще продължи и след 15 септември без да се пречи на учебния процес.

“Инвестициите в модернизация и обновяване на училища са точно толкова важни колкото в строителство на училища и детски градини и затова не сме ги спирали”, категорична е тя.

Теодор Петков, кмет на район Витоша, благодари на кметът на София и на общината за това, че са намерили начин да отпуснат средства за саниране на училището. Той коментира, че това е най-голямото училище и единственото несанирано училище в район Витоша до момента.

Елеонора Лилова, директор на 2 СУ "Акад. Емилиян Станев" също благодари на кмета на София. "Благодаря за това, че стоплихте нашето училище, че ще бъдем обновени, всички са щастливи. Имаме много голям наплив - 1492 са нашите ученици към момента", посочи тя, цитирана от БГНЕС.

Фандъкова коментира и клипа, на който се видя, че дете реди павета в Княжево. Тя посочи, че институциите са са ангажирали много сериозно. "По отношение на работата на непълнолетни деца и малолетни сме сезирали Агенцията да закрила на детето. Ние имаме договор с фирмата изпълнител да изпълни обекта качествено и в срок. За мен е най-важното и в момента по отношение на този обект е до 15-ти септември да може да се пусне автомобилното движение в квартал Княжево", каза тя.

Снимка: БГНЕС